In september 2022 is een start gemaakt met het conserveren van de muur- en kolomschilderingen. Vanwege de hoge urgentie aan herstelwerk van de toren, is een deel van het budget wat was gereserveerd voor de conservatie van de muur- en kolomschilderingen, doorgeschoven naar deze werkzaamheden aan de toren. Hierdoor konden wij in eerste instantie een deel van het werk uitvoeren in 2022. In 2023 kwam er alsnog budget vrij om de overige muurschilderingen te conserveren, dus eind 2023 konden wij het werk weer oppakken om het vervolgens te kunnen afronden in januari 2024.
Wat betreft de algemene conditie van de schilderingen troffen we verschillende schadetypes aan. Poederige verflagen, losse verfschilfers en vooral onthechte pleisterlagen. Bijna allemaal gerelateerd aan zoutuitbloei, als gevolg van vochttransporten. Op locaties waar het origineel grenst aan te harde restauratievullingen (cement) of gipsvullingen was de schade groter. Ook de zones die zich het dichts bij de grond bevinden hebben duidelijk meer te lijden gehad (mogelijk optrekkend vocht).
Bij de schilderingen van de heiligen in de koorsluiting was naast de verpoedering van de verfhuid nog iets anders opmerkelijks aan de hand. De accenten in de gezichten van de heiligenfiguren zijn allen zwart verkleurd. Waarschijnlijk zijn deze gezichten oorspronkelijk in een rozecrèmige gelaatskleur opgezet, met in de schaduwpartijen meer rood erin verwerkt. Van het rode pigment vermiljoen weten wij dat het onder invloed van licht en vocht kan verkleuren naar bruin/zwart. Dit doet vermoeden dat voor de gezichten in deze schildering dit pigment is gebruikt en hierdoor de schaduwpartijen nu zwarte accenten hebben in plaats van donkerrode. Er is geen pigmentonderzoek uitgevoerd.